петак, 23. децембар 2016.

БЈЕРТАН – ТРАНСИЛВАНИЈСКО СЕЛО СА САМО ЈЕДНИМ РАЗВОДОМ У ПОСЛЕДЊИХ 300 ГОДИНА


Село Бјертан једно је од најзначајнијих саксонских села са утврђеним црквама у Трансилванији, а први пут у званичном документу спомиње се 1283. године. Налази се на 80 км од Сибиња. 
Годинама, Бјертан је важио за центар виноградарства и производио је предмете од ручног рада, а ту традицију задржао је до данас. Познат по производњи вина, ипак је познатији по утврђеној цркви, која је, поред тога што је једна од најочуванијих у Трансилванији, најзначајнија туристичка дестинација која привлачи хиљаде људи сваке године. Прво документовано сведочанство о селу оставили су Саксонци 1283. године, а заслугом Цркве, место је понело епитет града 1397. године. Црква у касноготичком стилу са специфичним ренесансним елементима нашла се на листи Унесковог културног наслеђа 1993. године. Бјертанска црква је подигнута на месту омање цркве у периоду од 1490. до 1524, када је и попримила касноготички облик. 
Сакристијска врата су изграђена 1515. и садрже систем закључавања од 19 тачака унаоколо. С тим у вези, на светској изложби у Паризу 1910. је добијена награда, а уједно су врата проглашена за уникатна у Европи.
Утврђена црква крије посебно место за туристе, у коме се под кључем држи пар који је планирао развод. Локалне приче казују да су парови, који су били пред разводом, закључавани унутар куле где су имали један кревет, један сто, једну навлаку и једну чашу. Није познато колико година се примењује та пракса, али оно што је познато јесте да је регистрован само један развод за последњих 300 година. 


 „The Romania Journal“
превод: Иван Петровић

Нема коментара:

Постави коментар